dissabte, 12 de maig del 2012

FESTA DEL CORPUS CHRISTI

Retaule del Corpus Christi (1626-1655) de Jaume Blanquer. Foto de Donald G. Murray
FESTA DEL CORPUS CHRISTI A MALLORCA

El Corpus Christi és una festa de gran tradició i colorit als pobles i ciutats de la nostra terra. De fet, és la manifestació religiosa pública més antiga de la nostra societat. Aquesta celebració religiosa té lloc seixanta dies després del diumenge de Resurrecció. Abans, es celebrava el dijous, d’aquí aquella dita castellana “tres jueves hay en el año que relucen más que el sol: Jueves Santo, Corpus Christi y el día de la Ascensión”. Ara es celebra el diumenge, en atenció a la legislació laboral vigent. 

Enguany la festa és el proper 10 de juny. És una festa de gran tradició catòlica en la qual es dona gràcies a Déu per la presència entre nosaltres, en el pa i el vi consagrats a l’Eucaristia.A la Catedral de Mallorca, el cerimonial religiós comença a les 17:15 hores, amb l’exposició del Santíssim i el cant de la pregària de Vespres. Tot seguit el Bisbe de Mallorca presidirà la missa solemne. Després de la missa, comença la processó del Corpus Christi, que s’inicia i acaba a La Seu passant pel recorregut tradicional: Mirador, Morey, Plaça de Santa Eulalia, Cort, Palau Reial.

El Tintinacle disseny d'Antoni Gaudí. Foto de Donald G. Murray

A la processó desfilen els          Tamborers de la Sala, els Cossiers i Cavallets, les Banderoles, la Lledània, els fidels, les escolanies de les Parròquies, els Vermells de la Seu, les Insígnies de la Catedral Basílica (el Tintinacle i la Ombrel·la, obra d'Antoni Gaudí), el Clergat, el Cabildo de la Catedral. Presideix el Bisbe de Mallorca.


El Conopeu dissenyat per A. Gaudí. Foto de Donald G. Murray

La Custòdia amb el Santíssim, recentment restaurada, serà enguany portada a braços, sota el Pal·li també tradicional. Acompanya el recorregut la Banda de Música Municipal, que interpreta peces típiques de la festa i el cant en que participen els fidels és dirigit pel Cor de la Seu.



És costum que a les cases per on passa la processó es posin domassos a les finestres i balcons i que es llancin flors al pas de la Custòdia.




“El jueves siguiente a la solemnidad de la Santísima Trinidad, la Iglesia celebra la solemnidad del Santísimo Cuerpo y Sangre del Señor. La fiesta extendida en 1269 por Urbano IV a toda la Iglesia latina, por una parte constituyó una respuesta de fe y de culto a doctrinas que negaban la presencia real de Cristo en la Eucaristía; por otra parte fue la culminación de un movimiento de ardiente devoción hacia el augusto Sacramento del altar. 



La piedad popular favoreció el proceso que instituyó la fiesta del Corpus Christi; a su vez, esta fiesta fue causa y motivo de la aparición de nuevas formas de piedad eucarística en el pueblo de Dios. La devoción popular eucarística, tan arraigada en el pueblo cristiano, debe ser educada para que capte dos realidades de fondo:
- Que el punto de referencia supremo de la piedad eucarística es la Pascua del Señor;
- Que toda forma de devoción eucarística tiene una relación esencial con el Sacrifico eucarístico, ya que dispone a su celebración, ya porque prolonga las actitudes cultuqles y existenciales suscitadas por ella.
“La procesión de la solemnidad del Cuerpo y de la Sangre de Cristo es la forma tipo de las procesiones eucarísticas. Prolonga la celebración de la Eucaristía: inmediatamente después de la Misa, la Hostia que ha sido consagrada en dicha misa se conduce fuera de la iglesia para que el pueblo cristiano dé un testimonio público de fe y de veneración al Santísimo sacramento. Por eso los fieles comprenden y aman los valores que se contienen en la procesión: se sienten pueblo de Dios que camina con su Señor, proclamando su fe en Él, que se ha hecho verdaderamente el “Dios con nosotros”.

Congregación para el Culto Divino y la Disciplina de los Sacramentos.
Directorio sobre la piedad popular y la liturgia, 01-12-2001.